Utstyr

På denne siden kommer vi til å skrive litt om hvilket utstyr vi bruker.
Spør gjerne om det er noe du lurer på 🙂


Fôr:
Vi bruker Dyrefor.no sitt tørrfôr til våre voksne hunder; V.I.P Energy i sommermånedene (lite aktivitet) og  V.I.P. Extreme på vinteren (mye aktivitet).  I tillegg bruker vi V.I.P PUPPY når vi har valper.
De har ulike produkter av tørrfôr til både hund og katt, våtfôr/råfôr og lakseolje.
Hundene fungerer veldig godt på dette tørrfôret, avføringen er bra og viser godt opptak av næringsstoffene i fôret. I tillegg elsker hundene smaken på fôret, de blir helt ville under fôringstid.

8864e6_9eb58848d050482dac20931462822b59
Innholdsfortegnelse

Tilskudd:
Vi bruker Lakseolje fra Dyrefôr, som tilskudd med fôret. Her er det Dyrefôr.no skriver om sin lakseolje:
«Norsk høykvalitets lakseolje full av viktige og næringsrike ingredienser, vitaminer, antioksidanter og de riktige fettstoffer. Bedrer appetitt, ledd, hjerne / vitalitet, poter og pels. VIP lakseolje er produsert iht. menneskematstandard.»

Lakseolje fra Josera Dyrefôr

Vi bruker også Dogvitality fra tid til annen sammen med fôret. Her er det Dogvitality skriver om tilskuddet for mage og tarm:
«God helse starter i magen! DogVitality® for mage og tarm. Balanserer tarmfloraen, hemmer veksten av sykdomsbakterier, normaliserer avføring, mot løs og misfarget avføring, gir godt næringsopptak og god fôrutnyttelse, sikrer utholdenhet og restitusjon, reduserer stress ved forandring/trening/konkurranse.»

Kosttilskudd fra Dogvitality

Råfôr:

Vi fôrer med kjøtt fra Dyrefor.no (V.I.P. Storfemix/V.I.P. Svin/V.I.P. Storfe med vom)
I tillegg råfôrer vi med laks, sel, rein, elg ol. når vi får tak i det. Litt variasjon, og hundene elsker det.

Trekkseler:
Vi bruker nomesele til våre siberians, og varierer mellom forskjellige typer:

Vi har testet ut en type R-sele fra Rowerland. De sitter veldig godt på hundene og gir friere bevegelser til både skulderparti og åndedrett.
Selene kommer i fargene blå/sort og rød/sort (begge med refleks), flere forskjellige størrelser og to forskjellige lengder, «Sled» og «Long». Selene er veldig lette, har god polstring og trekker nesten ikke vann.

Rower-land sele
Sele fra Rower-land sett ovenfra
Rower-land sele
Sele fra Rower-land sett fra siden
Sele fra Troll
Sele fra Troll-hundefôr

Nome-selene fra Troll-hundefôr sitter godt, har god polstring i front, er robuste og slitesterke, tåler bruk og er lette og ta på og av raskt (f.eks. i løpssammenheng). De kommer i 8 forskjellige størrelser, og i fargene gul/rød (som på bildet) og blå, begge med innvevd refleks. For å lese mer om selene, trykk HER.

Vi har også fått spesialsydd en pinnesele til Aske. Aske er veldig lang i ryggen og har litt høyt kryss og veldig markerte hoftekuler, i tillegg er han veldig høy, derfor får han ekstra press på hofta når han bruker vanlige x-back seler. Jan Reinertsen hos Seleverkstedet syr seler etter mål, og dette passet Aske perfekt. Tyngdepunktet på sela blir lenger ned (Aske jobber ofte i wheel/team), og Aske får jobbe bedre. I tillegg må vi legge til at vi er veldig fornøyd med flott service fra Jan Reinertsen! Vi sendte han en forespørsel bare noen uker før Finnmarksløpet, og han «heiv seg rundt» og klarte å få den ferdig i god tid før løpet. Supert jobba! 😀

Sele fra Manmat  (siberian race harness)

Selene fra Manmat kalles Siberian Race harness, og den tsjekkiske siberian-kjøreren Jana Henychova har vært med på å utvikle denne selen for langdistanse. Selen er mykere enn troll-selen og er designet for å minske pelstap rundt nakke og andre områder hvor det er kontakt med selen. Selen er veldig lett og luftig, men blir derimot raskere våt og «vassdrukken» i veldig vått vær, men er et fint supplement til de andre nome-selene for litt variasjon. Kommer i både rød/sort og blå/sort. For å lese mer om selene, trykk HER.

Sele fra Non Stop Dogwear
Sele fra Non Stop Dogwear

Nome-selene fra Non Stop dogwear har vi kun til noen av hundene, foreløpig.
Pga. utformingen ved bakstroppen (den nye modellen har en ring hvor baktampen er festet), legger selen seg fint på de hundene som trekker litt «skeivt»/skrått når de jobber tungt, og dette minsker faren for feil slitasje på hunden. Selene er litt tyngre enn troll-selene, men omtrent like «stiv» (ny er de veldig stiv) og godt polstret i front. Selene kommer i 6 forskjellige størrelser, med halvstørrelser i mellom. Halvstørrelsene har like lang rygglengde som størrelsen før, men har en videre omkrets i halsen.  Kommer i svart med refleks. For å lese mer om selene, trykk HER.

Eskimo-krok på baktampen.
Eskimo-krok på baktampen.

For å sette hundene inn i spannet, bruker vi Eskimo-kroker bak på seletøyet. Dette har vi valgt å bruke for å gjøre det enklest mulig, og tidsbesparende i kulda. Vi slipper å ta av vottene for å evt. varme opp frosne metall-kroker, og kan bare smette eskimo-krokene inn i hullet til baklinen. Les mer HER.

Halsbånd:
Vi bruker faste halsbånd til hundene våre, det vil si ingen halv- eller helstrup.

Fast halsbånd fra troll-hundefôr
Fast halsbånd fra troll-hundefôr, med innvevd refleks.

For å lese mer, trykk HER.

Fast halsbånd med D-ring, fra Manmat.
Fast halsbånd med D-ring, fra Manmat.

For å lese mer, trykk HER.

Ut på tur:
Vi er ofte ute på tur, både sommer og vinter. Da er det greit å kunne stalle opp hundene når vi slår leir. Til det bruker vi oppstallingsline fra troll-hundefôr, trykk HER for å lese mer. De fås i forskjellige lengder, alt etter hvor mange hunder man har.

Hundene på camping i sommer, alle oppstallet.
Hundene på camping i sommer, alle oppstallet.
Oppstallingsline
Oppstallingsline

Om vinteren, kan det også være greit med varmedekken til hundene. Vi har dekken fra både Dyrefôr.no, Troll-hundefôr og Non Stop dogwear. Disse bruker vi på hundene når vi er på tur og har pause, eller i løp på sjekkpunkt. Hundene våre er godt pelset og bor ute, men vi bruker varmedekken på dem slik at de skal bruke energien sin på restitusjon, og ikke bruke den på å holde varme.

Bilderesultat for vip dekken
VIP aktiv dekken

Dyrefor.no sitt VIP aktiv dekken er et løps- og jaktdekken for aktive hunder, veldig lett og kompakt ifht. volum.

Varmedekken/ekstremdekken fra Non Stop dogwear.
Varmedekken/ekstremdekken fra Non Stop dogwear.

Dekkenet fra Non Stop er et ekstremdekken, med en passform slik at det skal unngå gnagsår og skal bevare temperatur på de viktige muskelgruppene. Dekkenet har også en egen klaff for å beskytte utstyret til hannhundene. Klikk HER for å lese mer.

Varmedekken fra troll-hundefôr.
Varmedekken fra troll-hundefôr.

Dekkenet fra troll-hundefôr varmer og de store muskelgruppene, men er et hviledekken. Det har en egen klaff som går fra brystet og ned mellom frembeina, og festes under buken med en stropp. Les mer HER.

Trening på grus kan i lengden skape såre poter. Også skaresnø og ulike forhold, kan tære på potene til hundene. Vi bruker potesokker når det trengs, og smører med potefett/salve om/hvis potene blir såre.

Potesokker fra dyrefôr.no, for alle underlag og alle årstider
Potesokk fra Non Stop
Potesokk fra Non Stop
Potesokk fra troll-hundefôr
Potesokk fra troll-hundefôr
Potesalve
Potesalve fra Troll-hundefôr.
Fast&Go massasjeolje fra Hundekjørerbutikken

Hvis/når hundene får såre håndledd/skuldre ol., bruker vi Fast&Go Massasjeolje (har tatt over for Algyval) fra Hundekjørerbutikken.

Snørekjøring:
Vi bruker hundene allsidig, og når de ikke går i spann foran slede eller vogn, brukes de til snørekjøring på ski/med sykkel, fjellturer osv. Da bruker vi et godt magebelte med strekk i fra Baggen, det har vært uvurderlig og da spesielt om man går med to hunder. I tillegg bruker vi snørekjørestrikk med elastisk strikk foran. Vi har både til en hund, som kan brukes med hanefot, men også snørekjørestrikk utformet for to hunder. På vinteren foran ski, varierer vi mellom magebelte fra Baggen og magebelte fra Manmat. Magebeltet fra Baggen har en tendens til å skli opp og havne rundt korsryggen, mens magebeltet fra Manmat har stropper som festes rundt beina, som en slags klatresele. Det skal også sies at magebeltet fra Manmat ikke er elastisk.

Jonny med snørekjørestrikk til to hunder fra troll-hundefôr.
Jonny med snørekjørestrikk til to hunder fra troll-hundefôr.
Magebelte fra Baggen.
Magebelte fra Baggen.
Magebelte fra Manmat.
Magebelte fra Manmat.
Snørekjørestrikk for to hunder.
Snørekjørestrikk for to hunder.
Hanefot.
Hanefot.

Vogn og slede:

Til barmarkstrening bruker vi nå Troll-cart. Denne vogna er robust for utmarkskjøring, har god demping, gode bremser og god kjørekomfort. Den veier fra 110 kg og oppover. Les mer om vognen HER.

Vår troll-vogn.
Vår troll-vogn.

På vinteren, kjører vi slede når snøen kommer og det er nok av den. Vi er veldig fornøyd med sledene fra oinakka, de er veldig robust og har klart seg merkbart bra i vær og vind (og andre utfordringer…).

Oinakka-sleden på isfiske.
Oinakka-slede på isfiske.

Lys:
Det er vel ingen hemmelighet at mesteparten av treningen og turene med hundene, foregår i mørket. Vi bor i nord-troms, og her har vi som sagt mørketid i flere mnd. om gangen, i tillegg til at jobb og andre sysler gjør at treningen må gjøres etter mørkets frembrudd. Da er det utrolig viktig med godt lys!

Vi bruker hodelykt av merket Moonlight Bright as day. Det er en liten bedrift som holder til i Burfjord i Nord-Troms. Foreløpig er vi veldig fornøyd med denne lykta, og ikke minst servicen fra firmaet! (Vi fikk brudd i ledningen på lykta, og det var krise for oss, spesielt nå rett før Finnmarksløpet! Kjapp tilbakemelding og super service fra Bjarte Hollevik, innehaver av Burfjord Sport/Moonlight Mountain Gear, og vi er ikke lenger bekymret for å måtte kjøre i mørket! 😉 )
Sjekk ut siden og produktene (lykter, toppturski og bindinger) ved å klikke på linken over, dette er hva de skriver om den minste lykta, BAD 2000;
«Dette er hodelykten du kan bruke til ALT. Den er liten og lett og fungerer utmerket til alle aktiviteter fra toppturer til en rolig tur i skogen. Lykten er vanntett og tåler ned dykking i vann i kortere perioder. Vet du at farten blir stor så anbefaler vi å se oppover i sortimentet til Moonlight, da trenger du mer lys. Spredning på 20 grader gir bra bredde i lysbilde innenfor den farten en føler seg komfortabel med på denne lys mengden. Vekt: 105 gr, lumen: 2000, spredning: 20 grader.»

Moonlight Bright As Day 1500.
Moonlight Bright As Day 1500/2000.

I tillegg har vi flere lykter av merket Led Lenser H14, både oppladbar og vanlig.

Led lenser h14, oppladbar.
Led lenser h14, oppladbar.

Vi bruker også hodelykt fra Silva.

Silva Trails speed elite
Silva Trails speed elite.

Hvis vi kjører langs vei eller det er fare for å møte trafikk, har vi også lys til hundene. Vi bruker lys fra Orbiloc. Dette er utrolig gode lys, de får i flere forskjellige farger, kan sees på 5 km, vanntett, tåler ekstreme temperaturer, hardføre og kan brukes som fast lys eller blinkende.

Lys fra Orbiloc.
Lys fra Orbiloc.

Oppsett av spannet:

Spannoppsett (bilde lånt fra nett)
Spannoppsett (bilde lånt fra nett).

Vi bruker et standard oppsett for spannet, men en hund på hver side av midtlinen, bakliner og nakkeliner. Bakliner og nakkeliner lager vi selv, av hulflettet tau (det er forbruksvare, så det er rimeligere å lage selv etterhvert 😉 ).

Vi skal teste dette nye linesettet fra Rower-land. Det er veldig lett og har «svivler» som nakkeliner og bakliner festes til, for å unngå linesnurr.

Linesett fra Rower-land
Linesett fra Rower-land
Nakkeliner under produksjon.
Nakkeliner under produksjon.

Vi bruker små BGB-kroker på nakkelinene eller plastkroker.

BGB-krok
BGB-krok.
Plastkrok til nakkeline.
Plastkrok til nakkeline.

På barmarkstrening med vogn, har vi en sikkerhetsstrikk mellom vognen og spannet.

Sikkerhetsstrikk fra Manmat.
Sikkerhetsstrikk fra Manmat.

Før vi suser avgårde med spannet, eller stopp underveis, trengs et godt anker for å holde spannet på plass. Vi har anker i flere størrelser, de største brukes bak og et lite anker fremme for å evt. holde lederne på plass før start.

Anker fra ManMat.
Anker fra ManMat.
Anker fra troll-hundefôr.
Anker fra troll-hundefôr.